Regjeringsskifte i fjæra

Der sto vi, som to hedninger ved porten til St. Peter. Rådville, fortvilte og usikre på egne valg og ferdigheter. Sjøørreten nektet å bite, og ingenting så ut til å kunne endre det.

Aktiviteten var det ingenting å si på. Den blikkstille overflaten ble til stadighet brutt av sultne fiskekjefter fulgt av aktive finner. Selv innså jeg tidlig at jeg ikke hadde mye å stille opp med. Den lille flueboksen jeg hadde på innerlomma bognet av fristende sjøørretfluer, men det faktum at de var splitter nye, og tørrere enn vitsene til Knut Nærum, ga meg følelsen av å jakte ørret med misfarget Streaking Caddis.

Jeg dro inn, løftet termosen med sort gull opp fra sekken, og avla min bestefar et besøk. 20 meter lenger inne i bukta sto han og prøvde lykken med en sjarmerende haspelstang og 7-grams Møresild. Han så riktignok ikke like latterlig ut som meg og mine våtfluer uten evne til å synke, men heller ikke han hadde fått nevneverdig bruk for hverken håv eller kniv.

Kaffen smakte godt, den. Men det å trøste seg med god kaffe når vi ikke hadde et eneste napp å vise til, føltes litt som Stoltenberg i tiden etter valget, der han til stadighet gjentok at Arbeiderpartiet fikk flest stemmer. Hjelper lite det, når man mister regjeringsmakta. Og sånn føltes det. Vi hadde mistet regjeringsmakta. Det vil si, vi hadde strengt tatt aldri hatt den. Den var og ble hos våre blanke venner under overflaten.

Så kom maktforskyvningen. Et pust i vår favør. Den første dråpen landet i kaffekoppen min. Jeg kastet et blikk på havoverflaten, som raskt gikk fra skøyteis til kunstgress. Deretter på min bestefar, som var rask med å sette ned koppen, tok tak i stanga og ga Møresilda en luftetur den sent vil glemme. På andre kastet satt den. “Det er ikke store biten”, påsto han.
Men i land kom en tett liten kubbe av en sjøørret. “Regnet”, hintet den pensjonerte murmesteren. Jeg nikket bekreftende.

Regnet opphørte like raskt som det inntraff. Så også fiskelykken. Likevel hadde det vart lenge nok til å sikre kveldsmat til mine besteforeldre. Dessuten hadde vi vært med på noe helt spesielt.

Et regjeringsskifte i fjæra.

Advertisements

One thought on “Regjeringsskifte i fjæra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s