Når laksefiskeren forfaller

Det har tatt en stund å fordøye det jeg nå skal fortelle. Jeg var lenge usikker på om jeg var klar, men etter nøye overveielser har jeg konkludert med at det må frem i lyset. For min, og for den øvrige laksefiskerstandens del. Bli med en måneds tid tilbake.

Vi var fem mann som hadde bestemt oss for å utforske det den sørlandske villmarka hadde å by på. Med villmark i dette tilfellet, menes et staselig gods med egen kokk og en utedass hvor Kong Oscar angivelig en gang skal ha gjort sitt fornødne.

Etter en god natts søvn, en kruttsterk kopp kaffe, og et toalettbesøk som av naturlige årsaker hadde noe ekstravagant hengende over seg, var vi klare til å legge Tovdalselva for våre vadebukse-bekledde føtter.

Invasjonen gikk sin vante gang. Overivrige utstyrs-junkier nedlesset i vadejakker tyngre enn noen laks som hadde vandret opp den spektakulære elva kastet og kastet. Det var først da minst to av oss kjente senebetennelsen komme krypende i høyre overarm at bobla sprakk. Fisk på land. Svidde på beskjedne halvannen.

En lettere fornøyd Østhus tok seg en velfortjent Aass bayer, før det bar ut i elva igjen. Fortsatt iført full mundur, noe som er mer enn hva kan sies om hans medsammensvorne. For det var først da også unge, fremadstormende Våg fikk fisk på land, at ting begynte å bli underlige. Så underlige at jeg gikk til det skrittet å kikke meg rundt etter skjulte kameraer langs de flere hundre år gamle trestammene som beskyttet oss fra sønnavinden.

Da Våg, med den største selvfølgelighet, hadde slurpet i seg sin bayer, satte også han kursen for elvebredden igjen. Men synet som da møtte meg, glemmer jeg aldri. Der sto han, kun iført grå joggebukse, svarte klogger, med en sigarett i kjeften og bayer nummer to i hånda, på brygga som er bygget for at også rullestolbrukere skal kunne prøve fiskelykken. Hvor var han blitt av, den nådeløse laksefiskeren vi kjente igjen fra bilder med storfangst på Facebook? Hvem hadde frarøvet oss den Våg’en vi kjente?

Utpå kvelden, etter inntak av et upåklagelig laksemåltid i egenhendig regi av unge Østhus, samlet vi oss i den ærverdige laksestua og fortalte fiskeskrøner over et glass med 17 år gamle skotske dråper. Midt i en fabel om mer eller mindre ufrivillige svømmeturer med vadebukse på, innså vi at vi manglet en mann. Hadde Rydland latt seg indignere så til de grader av en dag uten fangst, at han rett og slett hadde lagt inn årene? Eller benyttet han anledningen til å søke trøst i Kong Oscars åndelige nærvær?

Da han omsider tok telefonen, fortalte han med den største lettelse i stemmen at også han kunne legge seg med æren i behold. Nok ei svidde var på land, før vi innså i plenum at slaget mot mørket var tapt.

Den skotske 17-åringen brakte med seg en søvn som gjorde at jeg ble liggende litt frempå neste dag. Rydland så imidlertid ut til å ha fått fiskeblod på tann, for han var allerede i elva. Da jeg gikk ned for å se etter ham, inntraff et kraftig tilfelle av déjà vu.

Grå joggebukse. Sigarett. Det eneste som manglet var kloggene. Men substitutten kan på ingen måte sies å være noen oppgradering. Svarte crocs? Det grøsset nedover ryggen. Jeg ble sittende igjen med frykt for komplett, personlig forfall om så skulle bli at jeg tok fisk på land. Var det slik det egentlig fungerte? Ble en så blind på landet fisk, at en umiddelbart ignorerte det som frem til da hadde fremstått som det viktigste i verden – bekledning og utstyr?

I midten av august reiser vi av gårde igjen. Samme gjengen. Suldalslågen denne gang. Jeg kviet meg lenge for å takke ja. Frykter fremdeles jeg skal bli som dem. At fangsten vil endre meg. Om jeg mot formodning skulle lande fisk i Suldal, skal jeg ikke ofre feiringen en kalori. Alle mine krefter vil gå med til å huske det øyeblikket da min tro på den stolte laksefisker raknet.

Mon tro hvor lenge jeg selv klarer å stå imot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s