På tur med Nansen

Friluftsliv kan være så mangt. Den siste tiden har jeg viet mye spalteplass her på bloggen til de nære fotturene med fiskestang i hånda og kaffe på bålet. Derfor er jeg overbevist om at det nå er på tide med minusgrader, høyfjell og puddersnø. Bli med til Haukelifjell!

Vi var fremme på Vågslid fredag kveld, etter endt arbeidsdag. Det ble rolige timer foran peisen med brettspill, pils og Nytt på Nytt, før trøtte hoder traff putene ikke altfor sent.

Morgenen etter bar det ut på tur. Undertegnede, samboer, far, søster, svoger, nevø og niese. Vi, de tre førstnevnte, la oss litt foran og fant frem nistepakken etter drøye fem kilometer, mens de fire sistnevnte fant seg et sted med bakker hvor barna kunne ake.

dsc00046
Fatter’n på vei over isen.

Det var en kald morgen. Ti minusgrader og en jevn vind gjorde at vi ikke ble sittende lenger enn nødvendig. Da vi fyrte opp bålpanna på terrassen en times tid senere, hadde vi tilbakelagt ei god mil på ski – akkurat passe en lørdag morgen.

Søndagen var i utgangspunktet tiltenkt alpine utfoldelser, men sol fra skyfri himmel ble for fristende for både meg, samboeren og Fridtjof Nansen. Etter litt motbakke-hjelp fra T-heisen ved Raudberg, ledet sistnevnte an innover dalen, hvor vi snublet over en drøm av en rasteplass: i le ved ei snøfonn og med utsikt over Eivindbuvatn.

dsc00078
Fjellfie i solen.

Vi ble sittende ei stund og lytte til stillheten, i den grad det lar seg gjøre. Den påfølgende ferden nedover fjellsiden var som en drøm. Puddersnø så langt øyet kunne se, og med kortvokste bjørketrær på alle kanter. Nansen fikk bli med på noen mer eller mindre vellykkede telemarkssvinger, og lot til å være fornøyd.

Bare noen hundre meter fra hytta toppet turen seg. Der, midt mellom småbjørkene, sto en kritthvit hare. Ikke mange metrene unna, og relativt rolig i sin flukt fra oss inntrengerne. Slikt er naturopplevelser på sitt aller beste.

Da vi kom tilbake til hytta, hadde far vasket ut, og vi kunne reise. Kjøreturen hjemover ble av det spektakulære slaget, med en ettermiddagssol som insisterte på å sette sitt preg på snødekte topper. Vi stoppet på Haukeliseter Fjellstue, og inntok en nydelig porsjon reinskav med utsikt over et islagt Ståvatn.

dsc00098
Store Nup – et mektig skue.

Alt i alt ei fantastisk helg preget av flotte opplevelser og godt selskap.

Takk for turen, folkens! Takk også til mor og Halfdan for lånet av hytta.

Og Nansen, vi ses snart igjen …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s