Laksefiske med mening

Det er en herlig høstmorgen på Haugalandet. En kraftig østavind blåser gule blader fra slitne trær, og sola presser kvikksølvet opp mot både 13 og 14 grader.

Kjøreturen til Etne tar en liten time. Ved klekkeriet oppe i Etneelva er 20-30 mann samlet for å delta på stamfiske. Gytefisk skal tas på land, for å sikre framtidige laksegenerasjoner i elver som trenger det.

Trond, Ove og jeg blir tildelt Sørelva som startområde. Ei hel elv på tre mann – det må da gi muligheter, selv for en som aldri har tatt laks på fluestang før.

Ove er aller ivrigst, og nærmest løper ned mot elva før Trond og jeg i det hele tatt har begynt å rigge utstyr. Det betaler seg. Da vi kommer ned, er han i gang med å kjøre dagens andre fisk – en hannlaks på et par kilo.

DSC02247 2.jpg
Ove med dagens andre.

Vi kjører et stykke oppover elva. Like nedenfor ei bru, tar den flua mi. Også dette ei svidde på et par kilo. Et lite minutts kjøring, så et byks i lufta, og flua forlater kjeften. Litt surt, men samtidig hører jeg Trond rope. Han kjører en adskillig større fisk på oppsiden av brua.

DSC02249.JPG
Trond «upper gamet».

Til slutt lander han, med hjelp fra Ove, en feit hunnfisk på 7-8 kilo.

DSC02252.JPG
Storfisk i mørk gytedrakt.

En telefon senere kommer Steinar kjørende i traktoren med vanntank på. Fisken bæres opp, for å fraktes videre til klekkeriet.

DSC02257.JPG
Steinar (t.v.) og Trond i arbeid.

Vi bestemmer oss for å prøve et stykke lenger oppe. Steinar blir stående, i tilfelle vi skulle få noe på land. Og etter et knippe håpløse kast i den kraftige østavinden, med et og annet napp her og der, sitter den endelig for undertegnede.

Det er om å gjøre å få stamfisk på land så snart som mulig, for ikke å slite dem for mye ut. Men med ei 12,9 fots stang klasse 8-9, er det tidvis laksen som bestemmer. Likevel, ikke så altfor mange minuttene senere, har Ove den i sikkert grep. Min aller første laks på flue. En hunnfisk på mellom 4 og 5 kilo.

22766635_10212722576752862_105353483_o
Herlig følelse!

Det er et stykke til traktoren herfra. Etter at fisken har fått sømmet seg noen minutter i vannet, løfter jeg nettet opp, og løper alt jeg kan over jordet. I det jeg setter fisken i tanken, blir det klart at den er i kjempeform. Svømmer fredelig og fint sammen med storfisken til Trond.

IMG_3432.jpg
Håp for framtiden.

Det blir tatt 7-8 fisker oss tre imellom denne dagen. Det føles fantastisk å bidra til det viktige arbeidet som gjøres gjennom stamfiske. Haugesund og Omegn Jeger og Fiskerforening, samt andre lokallag under NJFF gjør en uvurderlig innsats i så måte.

Og ikke bare er det viktig arbeid. Det er også svært spennende, og svært sosialt.

Takk for følget!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s