Ei natt i kulden

Tankene begynte så sent som i oktober. Jeg hadde aldri hatt noen dragning mot vinterfriluftsliv, men programmet «Vinterdrømmen» på NRK vekket noe i meg. Etter hvert fikk jeg tak i både ekspedisjonstelt og vintersovepose, og bestemte meg for at denne helga skulle jeg sove ute i snøværet.

Jeg ankommer Haukelifjell lørdag ettermiddag. Har sett meg ut sørsiden av Eivindbuvatn  som et fint sted å sette opp teltet. Det snør tett, og blåser. Med en fullpakka pulk, er det tungt å ta seg fram gjennom en meter med nysnø, men etter en times iherdig innsats, er jeg endelig «innomhus», og fyrer opp DAB-radioen for selskap.

DSC02349.JPG

Det er kaldt, noe som gir meg betraktelig mer å tenke på enn utenettene på sommerstid. For å sikre en noenlunde oppegående kroppstemperatur, klargjøres liggeunderlag og sovepose umiddelbart. Å sitte rett på bunnduken er uaktuelt, da det blir som å sitte direkte på snøen. Så snart jeg er på plass, fyrer jeg opp gassbrenneren, og får i meg noe varmt.

DSC02353.JPG

Med varm mat i magen, blir jeg sittende å høre på radio, og leser litt. Da klokka bikker 17, kjenner jeg det er på tide å unne seg noe godt, og drar fram en halvliter med irsk øl som jeg kjøpte på Etne Senter.

DSC02361.JPG

Det smaker herlig. Og selv om den var romtemperert da jeg kjøpte den, er den nå like over frysepunktet. Bedre blir det ikke. Det er for lengst blitt mørkt idet jeg går ut for å slå lens. Teltet er et vakkert syn, der det lyser opp i blåmørket.

DSC02355 2.jpg

Det er etter hvert tid for middag. Jeg har droppet Real denne gang, og kjøpt kjøttsuppe fra Toro. Sammen med røkte kjøttpølser, er det vel så bra kost så lenge man ikke skal ut på de store etappene.

DSC02383.JPG

Etter å ha spist, benytter jeg anledningen til å leke litt med lys fra henholdsvis flammen på gassbrenneren, hodelykta og ei lysrekke jeg har lånt av Morten. Resultatet synes jeg er riktig så kult:

DSC02376.JPG

Rundt klokken 21 slukker jeg «stjernehimmelen» over meg, og tar kveld.

DSC02384.JPG

Det tar ei stund før jeg sovner. Ting er litt uvant. Men når jeg først slukner, sover jeg godt. Med ullundertøy, ullgenser og en sovepose beregnet på 17 minusgrader, er ikke det noe problem.

Jeg sparker i gang neste dag med sterk kaffe. Kan knapt forestille meg bedre omgivelser for en kopp enn de jeg befinner meg i.

DSC02388.JPG

Til frokost blir det havregrøt med blåbær fra Axa. Ingenting avansert, men riktig godt.

DSC02391.JPG

Det har snødd mye i løpet av natta, og teltet er knapt til å kjenne igjen fra utsiden.

DSC02393.jpg

Jeg spar fram teltet, og pakker i pulken. Er tilbake ved bilen i 12-tiden, og setter kursen hjemover. Vinterfriluftslivet har gitt mersmak på alle mulige måter, så det blir ikke lenge til neste gang.

Takk for følget!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s