Vinter i vannkanten

Kong vinter har omsider satt sitt preg på Haugalandet. Kombinert med gode meldinger og kveldsvakt på jobb, har jeg ikke noe valg: formiddagen skal tilbringes utendørs, med bål og kokekaffe.

Jeg drar ikke langt. Finner et vann nord i Haugesund hvor jeg pleier å fiske om sommeren, drar med meg en sekk med ved, og rigger meg til på et nes omringet av snødekket blandingsskog. Jeg begynner med å spikke fliser til opptenning.

DSC02409.jpg
Litt forarbeid er viktig.

Så lenge man har tørr ved, er slike fliser som bensin. Avispapir blir overflødig. Likevel, bålfyring i kulden krever litt planlegging. Jeg pleier å klargjøre følgende før jeg tenner fyrstikken:

DSC02411.jpg
Det lønner seg å planlegge.

Dermed er alt klart når flammene tar tak i flisene. Jeg legger de minste kvistene (øverst i bildet) på først, så større kvister (til høyre), før jeg benytter meg av vedkubber så snart jeg har etablert levedyktige glør.

Det går som en lek, denne dagen. Til tross for minusgrader og fravær av trekk. Det går ikke mange minuttene før bålet varmer riktig godt.

DSC02427 2.jpg
Stort bedre blir det ikke.

Så gjenstår bare krona på verket – kaffekjelen.

DSC02422.jpg
Mens vi venter …

Mens jeg venter på at vannet skal koke opp, fyrer jeg opp turradioen, og blir sittende å nyte julemusikk på P1. I slike omgivelser er det ikke til å legge skjul på at julestemningen kommer snikende. Etter et par låter koker vannet, og jeg heller i kaffen. Etter nok et par låter er den ferdig trukket, og belønningen er et faktum.

DSC02432.jpg
Bestandig en god følelse.

Med meg i sekken har jeg siste utgave av Fjell & Vidde – Turistforeningens medlemsblad. Den består nærmest utelukkende av flotte reportasjer om vinterfriluftsliv, noe som passer godt for anledningen.

DSC02440.jpg
Vinter, og atter vinter.

Slik blir jeg sittende å nyte det fantastiske været, knitringen fra bålet og det gode lesestoffet, til jeg omsider pakker sekken og vender nesen hjemover. Når man har fått utnyttet formiddagen så godt, gjør det ingenting å gå på kveldsvakt. Da får man mest mulig ut av dagen.

Hjertelig takk for følget!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s