Sibir-kulden er her!

Meteorologene fikk rett. Den bitende kulden fra øst har truffet Haugalandet. For en som nylig har oppdaget isfiske, er dette naturligvis svært godt nytt. I påvente av at både 10 og 15 kuldegrader skal gjøre sitt for å sikre isen på mer lokale vann, legger jeg tirsdag morgen i vei mot Vatnakvamsvatnet i Nedre Vats, etter inspirerende lesning hos Bjarne.

Da bjeller har vist seg vanskeligere å få tak i enn først antatt, stopper jeg på veien for å hente et knippe hos ei venninne av min mor. Disse gjør i høyeste grad susen, og jeg fester ei til hver pilkestikke jeg setter fra meg på isen.

DSC02626.JPG
Bjeller gjør fisket ekstra spennende.

På denne måten slipper jeg å til enhver tid være avhengig av øyekontakt, og kan heller konsentrere meg om de beskjedne rykkene som skal til for å holde mormyskaen i live.

Det er åtte kuldegrader idet jeg rigger meg til. Etter hvert blåser det opp ganske heftig, men jeg har kledd meg godt nok, også denne gang. Med et ugarvet, gammelt reinsdyrskinn under rumpa unngår jeg dessuten varmetap mot isen.

Jeg får etter hvert selskap av en karmøybu på andre siden av isen, og går for å hilse på.

DSC02629.jpg
Vatnakvamsvatnet. Fjellet Kjort (606 moh.) i bakgrunnen.

Han er noe mer erfaren enn undertegnede, og byr på noen tips og triks. Som om ikke det var nok, sender han med meg et par lokkelys til å feste på snøret. Alle tiders.

Da jeg returnerer til basen, har kulden satt sine spor. De tre hullene er alle frosset igjen, og jeg bruker ispiggene – som alltid henger rundt halsen – til å åpne dem.

DSC02627.JPG
Det fryser fort på slike dager.

Etter et par timer på isen, blir det naturlig å fyre opp gassbrenneren. I sekken har jeg med Rett i Koppen, type pasta bolognese. Å koke vann blir imidlertid en utfordring.

Jeg har bestandig blitt fortalt at man ikke skal bruke gassbrenner vinterstid, da det er lite effektivt. Dette kan jeg avkrefte. Så lenge man kjøper en gassblanding som har en høyere andel propan enn den man bruker sommerstid, fungerer dette utmerket.

DSC02630.JPG
Gassen skal fungere i 25 kuldegrader. Jeg har erfaring med 15.

Problemet i dag er vinden. Det blåser så kraftig, at flammene bare tidvis er bortpå kjelen. Min egen skyld, da jeg ikke tok med vindskjerm.

Etter å ha bygget levegg med sekken, og hindret resten av vinden med kroppen, lykkes jeg. Vannet koker, og det blir varm lunsj i dag også.

DSC02632.JPG
Dagens lunsj!

Men fangsten, den uteblir. Idet jeg pakker sammen, har karmøybuen fått opp et par mindre røyer, og satt ut igjen en av dem.

Lunken fangst til tross – turen er en fantastisk opplevelse. Sol fra skyfri himmel og en iskald vind som, fordi jeg har kledd meg så godt, bare bidrar til opplevelsen.

Dessuten er det en rimelig affære. Grunneieren har satt en postkasse langs veien, omtrent midt på vannet, hvor man legger en 20-kroning for en dags fiske. Et herlig initiativ. Takk for tipset, Bjarne.

Og takk for følget, kjære leser!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s