Spontan telttur i Sveio

Jeg har ikke lagt noen konkrete planer for helga idet jeg går hjem fra jobb fredag ettermiddag. Men som så mange ganger før kjenner jeg en nær uimotståelig dragning mot natur og friluft. Lørdag morgen henter jeg fram Norgeskart.no, og begynner å lete.

Skorpeneset ved Vigdarvatnet ser fristende ut, så jeg slår på tråden til en bonde som bor i nærheten. Han forteller at jeg er hjertelig velkommen til å parkere hos ham, men at det allerede er en gjeng på vei, med planer om overnatting. Jeg velger meg derfor Krossneset, et lite stykke lenger sør.

DSC02974.jpg
Her starter turen.

Etter å ha satt fra meg bilen på gården til den hyggelige bonden, følger jeg en traktorvei et stykke av gårde. Forskjellen mellom de to destinasjonene er at det ikke går sti fram til Krossneset. Faktisk er ruta jeg har valgt ut tidvis utfordrende, med bratte skråninger og tett vegetasjon. Det blir imidlertid verdt det så snart jeg kommer opp i høyden.

DSC02981.jpg
Utsikten østover fra turens høyeste punkt.

Fra det høyeste punktet fortsetter jeg vestover, og ned mot mektige Vigdarvatnet. Det er ikke vanskelig å finne et egnet sted å slå opp teltet, og som alltid prioriterer jeg rigging og forberedelser foran noe annet.

DSC02987.jpg
En upåklagelig leirplass.

Så snart teltet er slått opp, liggeunderlaget blåst opp og soveposen rullet ut, trasker jeg ned til vannkanten for å prøve fiskelykken. Vinden sørger for krusninger på overflaten, noe som gir håp om fangst.

DSC02998.jpg
Går aldri langt uten fiskestang.

Jeg prøver litt forskjellig av sluker, og beveger meg langs bredden. Etter en del napp, sitter den endelig. Ørreten er ikke stor, men sprek nok til å sparke fra seg.

DSC02996.jpg
Tok opp fisken av kultiveringshensyn.

På andre siden av vannet hører jeg stemmer. Det er gjengen på Skorpeneset. Til tross for at man gjerne trekker ut i naturen for å komme bort fra folk, synes jeg det er trivelig med dette «selskapet». Sju stykker er de. Røyken fra bålet deres siger utover vannflaten, og minner meg på å klargjøre mitt eget bål. Jeg har ikke med noen form for ved, men flere døde furutrær i nærområdet lover godt.

DSC03002.jpg
Godt forarbeid er viktig.

Det går alltid litt tid med til slike forberedelser. Noe som gjør jobben betraktelig enklere, er for øvrig saga jeg har med meg. Den leverer bestandig, og tar minimalt med plass i sekken.

DSC03000.jpg
En trofast turkamerat.

Mens jeg spaserer fram og tilbake med favnen full av kvister, greiner og stokker, trekker sola seg forsiktig tilbake bak tretoppene i vest.

DSC03030.jpg
Dagen er på hell.

Det blir som et klarsignal. Det er på tide med bål.

DSC03029.jpg
Det finnes ikke mye som overgår dette.

Det blir ikke mer fisking. Tiden rundt bålet er altfor vanskelig å løsrive seg fra. Det knitrer godt, og flammene varmer i ansiktet. Det lille som produseres av røyk, holder myggen på avstand. Så privilegert jeg er, slår det meg.

Klokka er nærmere halv tolv idet jeg velger å ta kvelden. Jeg sovner til fuglesang og hjertelig latter fra gjengen på andre siden av vannet.

DSC03044.jpg
Teltet tar seg godt ut i mørket.

Det blir ei brukbar natts søvn. Jeg våkner i 06-tiden. Naturen kaller, som det heter så fint. Det er blitt lyst, så jeg slenger på sovemaska, og sovner fort igjen. I 08-tiden er jeg uthvilt, og setter vann til havregrøten på kok. Så er det tid for turens høydepunkt: morgenkaffe i teltåpningen. Lite slår dette.

DSC03052.jpg
Nam!

Vanligvis pakker jeg ned og kommer meg avgårde så snart kaffen er inntatt, men det er slik en fin morgen at jeg blir liggende og lese. Vet ikke hvor mange ganger jeg har fullført «Folk & Fisk» fra 1943, men den kan ikke leses for ofte.

DSC03053.jpg
En ekte klassiker.

I 10-tiden pakker jeg sammen og legger i vei mot bilen. Det går noe raskere enn dagen i forveien, og jeg bruker en drøy time.

Jeg kjører hjemover med minner om en fantastisk tur som ikke har krevd nevneverdig planlegging. Det er ofte best slik. Takk for følget!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s