Laksefiske i 30 varmegrader

Sjelden er vi så opptatt av været som når vi legger ut på fisketur. Kanskje særlig laksefiske. Helst vil vi ha regn, høy vannstand og grumsete elver.

Forventningene til selve fisket er derfor ikke på topp idet vi mandag pakker bilene og drar til Årdal i Ryfylke for å prøve fiskelykken. Med meldinger om 30 varmegrader, sol og lav vannstand blir det naturlig å fokusere på naturopplevelser og det sosiale. Vi overtar ikke fiskeretten før midnatt, og velger derfor å begynne med noen grillpølser.

DSC03058.jpg
Arild disker opp, mens Øystein følger nøye med.

Vi gjør oss litt kjent med området. Arild og Halfdan rigger seg til med feltsenger i lavvoen på valdet, Øystein har madrass bak i varebilen, og undertegnede har med Bergans-teltet. Jeg har bestemt meg for å unne meg litt komfort på denne turen, da vi ikke trenger å bære særlig langt. Derfor er det ekspedisjonsteltet som får bli med.

DSC03070.jpg
Fint område å slå opp telt. Lavvoen bak til høyre.

Det er et herlig område. Store, grønnkledde fjell på alle kanter, og Årdalselva som forsiktig putrer seg nedover dalen i varmen. Vi ser alle at dette under vanlige forhold vil være ei fantastisk fiskeelv, men har altså litt begrenset med håp for morgendagen.

DSC03063.jpg
Fin kveldsstund.

Vi koser oss likefullt, og etter noen øl og trivelig prat går vi hver til vårt rundt midnatt.

Da jeg våkner klokka 04 på morgenen, bestemmer jeg meg for å stå opp. Grytidlig morgen er tradisjonelt ei god tid for laksebett. Jeg hopper derfor opp i vadebuksa, koker en kopp kaffe og spaserer ut i elva rundt 04.30.

DSC03067.jpg
Kickstart på morgenen.

Nærmere terapi kommer en ikke uten å betale for det. Mutters alene i de mektige omgivelsene. Det vil si, fuglene er oppe for lengst, og holder meg med selskap gjennom munter sang. Jeg har ikke tatt så mange kast med fluestanga før det rykker til.

Nederst mot brekket tar fisken flua, og legger på svøm. Det går imidlertid ikke mange sekundene før den slipper. Det finnes altså håp, selv under slike forhold. Dette bekreftes også av Arild, som et par timer senere kjører storlaks på slukstanga. Fem, seks minutter kjemper han mot den, før den spytter ut sluken og forsvinner.

Utover dagen blir det varmt. Veldig varmt. Meldingene om 30 varmegrader slår til.

DSC03073.jpg
Får litt New Zealand-vibber av landskapet.

De få timene med søvn natta i forveien gjør at jeg tar meg en cowboy-strekk i teltet. På slike dager er det alfa og omega med to teltåpninger. Full lufting blir oppskriften på komfort.

DSC03071.jpg
Mer enn nok plass til undertegnede.

Det blir mer sitting i skyggen enn fisking utover dagen. Fangstrapporter for elva er lite lystig lesning. Særlig sammenlignet med fjorårets mai måned. Det er åpenbart for lite vann til at fisken «går på elva».

Neste morgen sover jeg lenger. Våkner ikke før i 08-tiden. Det gjør godt.

Etter frokost trekker jeg oppover elva. Til tross for mager aktivitet blant våre anadrome venner, er det fint å gå og kaste. Særlig fordi jeg har gått til innkjøp av ny tohånds fluestang i forkant av turen. Ei Guideline 13’7″ klasse 9/10.

DSC03075.jpg
Dette blir en trofast kamerat under årets laksefiske.

Den er en fryd å kaste med, og jeg bruker formiddagen vel så mye til kastetrening som til jakt på storlaks.

Dagen viser seg snart å bli like varm som dagen i forveien, og vi blir enige om å pakke sammen ett døgn tidligere enn planlagt.

Oppsummert sitter jeg igjen med minner fra en fantastisk tur i godt lag. Møtet med denne fantastiske elva blir definitivt ikke vårt siste, da det var enkelt å se hvilket potensiale den hadde som lakseelv. Så er det bare å vente på mer regn. Enn så lenge lever jeg svært godt med sydentemperaturer – som sivilist, heller enn laksefisker.

Takk for følget!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s