Høst på Hardangervidda

Kalenderen er ikke enig med meg. Den klamrer seg fast til det som teknisk sett er riktig – at det fortsatt er sommer. Men i praksis er den over. I hvert fall her på Haukelifjell, hvor jeg tirsdag ettermiddag starter oppstigningen mot Hardangervidda.

Ulevå er utgangspunktet. Litt oppe i bakken ligger en seter, omgitt av geiter. Utenfor sitter ei hyggelig dame og passer på. Hun prater litt om geitene, enda mer om været, og ønsker meg en god tur.

DSC03302.jpg
Europaveg 134 over Ståvatn.

Terrenget er fantastisk å gå i. Mosekledd stein gir solid underlag uten å tære på knærne. Jeg sluker høydemetre uten å ha det travelt. Ser europavegen forsvinne bak meg. Det er godt å være tilbake. Sist gang jeg var på Hardangervidda i august måned var i 2012, da jeg gikk fra Eidfjord til Haukeliseter. Været er omtrent det samme denne gang. Rundt ti varmegrader og overskyet, med ett og annet solgløtt innimellom.

DSC03311.jpg
Det er godt å være tilbake i høyfjellet.

Jeg startet på knappe tusen høydemeter, og etter om lag en times gange, er jeg oppe på 1.300. Det er vanskelig å beskrive landskapet her, men om jeg skulle forsøke, ville jeg si at det føles som om jeg er på en annen planet. Det er vilt og ugjestmildt, men samtidig inviterende. Forklar det den som kan.

DSC03315.jpg
Utsikten over Mannevasstjønn.

Jeg labber innover med utsikt over Mannevasstjønn til venstre, og ser etter hvert 1.510 meter høye Vesle Nup til høyre. Dette betyr at jeg nærmer meg målet, Mannevatn. Det trekker til med mørke skyer fra sør, så jeg er rask med å finne en leirplass og begynner umiddelbart å sette opp teltet.

DSC03319.jpg
Nattens leir.

Hilleberg Soulo’en er enkel å ha med å gjøre, og er ferdig montert på et blunk. Jeg fyrer opp stormkjøkkenet og får i meg dagens middag. Etter en lengre pause fra Real Turmat, smaker ikke kebabgryta deres så verst, denne kvelden.

Jeg tar noen kast med stanga – maks ti – men kjenner en dragning mot telt og sovepose. Her oppe er ikke mer enn seks, sju grader, og solbærtoddy og NRK P1 frister mer enn ørretjakt. Mens jeg ligger og nyter utsikten kjenner jeg at jeg har prioritert riktig.

DSC03347.jpg
Terapi.

Det går ikke lang tid før det blåser opp, og jeg ser meg nødt til å stenge teltdøra. Jeg kryper ned i soveposen og finner fram ei bok bestående av en rekke Jack London-fortellinger. Jeg faller ned på «To Build a Fire», og følger en mann og hans huskys kamp for å overleve i den kanadiske villmarka vinterstid. Jeg har det godt, slår det meg.

DSC03360.jpg
Jack London skuffer aldri.

Slik blir jeg liggende noen timer, til jeg kjenner trettheten sige på. Det er blitt mørkt idet jeg går ut for å slå lens, og vinden uler godt i fjellheimen. Da er det godt å vite at teltet er av ypperste kvalitet, og laget for ekstreme forhold. Jeg slukner fort.

DSC03363.jpg
Natta!

Det blir ei nokså god natts søvn, dog i intervaller. Våkner litt klokka to, litt klokka fire, litt klokka seks idet naturen kaller, og igjen klokka åtte. Da er det tid for frokost og morgenkaffe. Akkompagnert av P1, så klart.

DSC03371.JPG
Meg, kaffe og P1.

Jeg blir liggende ei stund og drikke kaffe og studere kartet. Det blåser og regner ute, så det frister ikke nevneverdig å forlate teltet. Jeg vet imidlertid at det skal bli verre, i hvert fall om værmeldinga stemmer. Jeg kommer meg derfor i klærne, betraktelig flere enn dagen i forveien, og begynner å pakke.

DSC03372.jpg
Det finnes ikke dårlig vær, og så videre …

Turen tilbake går radig. Mens jeg brukte om lag to timer opp, går det cirka halvannen ned igjen. Underveis treffer jeg en biologi-klasse fra Høgskulen på Vestlandet som er på ekskursjon. De er godt kledd, og ser ut til å kose seg.

Så snart alt er pakket inn i bilen, setter jeg kurs for hytta til gamlingene på Vågslid. I skrivende stund nyter jeg et glass rødvin og kjenner varmen fra vedovnen. For noen kontrastfylte dager.

Hjertelig takk for følget!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s