TEST: Et år med Helsport Ringstind Superlight 1-2

Fra april 2017 til juli 2018 var jeg den stolte eier av et Helsport Ringstind Superlight 1-2. Jeg skriver stolt eier med fullt overlegg. For teltet har vært en trofast turkamerat på godværsdager og på dager med ikke fullt så godt vær. Likevel har jeg altså valgt å kvitte meg med det. I denne omtalen skal jeg forsøke å forklare hvorfor.

Robusthet

Min aller første tur med det som er et av verdens letteste telt for bruk gjennom tre sesonger (ca. 950 gram m/ stang, plugger og barduner) var ei uke i Femundsmarka i Trøndelag. Jeg hadde naturligvis satt opp teltet i trygge omgivelser her hjemme først, men ante fint lite om teltets evne til å stå imot vær og vind.

Sånn sett ble turen til Femundsmarka en ypperlig lakmustest. Her opplevde jeg kraftig vind og rikelig med nedbør på en gang. Ei natt valgte jeg å sikre barduneringen ved å legge steiner på pluggene. Teltet klarte seg ypperlig. Det blafret noe her og der, men jeg var aldri i tvil om at selve teltet ville holde.

DSC01296.JPG
For sikkerhets skyld. Sjelden nødvendig.

Jeg fikk testet det ytterligere noen måneder senere, da jeg slo opp teltet på en fjelltopp i Haugesund i snø og vind. Til tross for at de lette, smale pluggene bare ble satt ned i skaresnø, holdt alt seg på plass. Teltet er definitivt tøffere enn det ser ut.

Samtidig er det ikke til å komme fra at bunnduken, i såkalt «40D Helsport Superlight 1000» er tynn, så jeg vil på det sterkeste anbefale å gå til innkjøp av en footprint. Dette er en beskjeden investering målt opp mot risikoen ved ikke å bruke den. Dessuten sørger den for økt isolasjon og tørt underlag i forteltet.

DSC02677.JPG
Skoene står tørt, selv på vinterføre.

Pakkvolum

Dette er noe av det jeg liker aller best ved Ringstind Superlight 1-2’en. Når teltet, stanga og pluggene er pakket i teltposen, får jeg plass til det på tvers innerst mot ryggen i min 75-liters ryggsekk. Og da har jeg fortsatt plass til et Exped SynMat 3-D 7 ved siden av.

Romslighet

Jeg skal ikke lyve. Teltet er laget for lav vekt og lavt pakkevolum, ikke for komfort og uendelig med lagringsplass. Dette er helt greit, så lenge man er klar over det. Forteltet er stort nok til at man kan fyre opp primusen og lage seg et enkelt måltid, eventuelt en kopp kaffe, når man ønsker ly fra været.

I innerteltet er rikelig med plass til en gjennomsnittlig, voksen mann. På den innerste langsiden har man plass til en del ting, som klesskifte, radio, kart osv. Lengden er dessuten mer enn bra nok. MEN: En av de viktigste årsakene til at jeg valgte å kvitte meg med teltet (sett bort fra at jeg ønsket meg et helårstelt), er høyden i innerteltet.

Selv er jeg 173 høy, og kunne ikke sitte oppreist uten bøyd nakke. Dette blir fort slitsomt, og gjør enkle oppgaver som å koke en kopp kaffe unødvendig vanskelig.

DSC03145.jpg
Man kan glemme å lese sittende.

Brukervennlighet

Her scorer teltet høyt. Med bare ei stang sier det seg kanskje selv at det er begrenset hvor komplisert monteringen av dette teltet kan bli. Men det strekker seg lenger enn det. Fra festemekanismen til «dørene» til enkle ventilasjonsløsninger. Det aller meste sier seg rett og slett selv. Likevel: Sett opp teltet i hagen noen ganger før du drar på langtur. Både for å bli kjent med det, og for å forsikre deg om at du har alle delene.

Én ting jeg imidlertid hadde problemer med, var den korte, bratte delen av teltet (altså til venstre om du står utenfor og ser mot inngangen). Årsaken er at uansett hvordan jeg rigget til med barduner og teltplugger, kom ytterduken stadig i kontakt med innerduken når det regnet. Jeg vet at jeg er ikke alene om dette problemet, da flere har omtalt det samme. Dette burde Helsport definitivt gjøre noe med på framtidige modeller, fordi faren for vanninntrenging er betydelig når ytter- og innerduk berører hverandre.

Ventilasjon

Dette synes jeg Helsport har løst på en god måte. Ingenting er verre enn dårlig ventilasjon i et telt, både med tanke på luftkvalitet og kondens. På Ringstind Superlight’en kan en «flapp» i kortenden løsnes med borrelås og festes på den midterste bardunen (se hovedbilde). I tillegg finnes ei luke i ytterteltet, som settes på vidt gap med ei lita stang som også er festet med borrelås. Plasseringen av de to lukene (hver sin ende, og med forskjellig høyde) sørger for god gjennomstrømning av luft.

DSC02684.jpg
Ventilasjonsluka i ytterteltet.

Pris

Ifølge Prisjakt.no ligger et nytt Helsport Ringstind Superlight 1-2 i dag på alt fra 5.299 kroner og oppover. Brukte modeller dukker med jevne mellomrom opp på Finn.no, men blir sjelden liggende lenge, da det er populære telt.

Om man bruker teltet mye, og er opptatt av vekt, vil jeg si det er verdt prisen.

Oppsummering

Jeg har hatt et godt år med min Ringstind Superlight. Har aldri vært avhengig av å tenke på plass eller vekt, så teltet har blitt med på både korte og lange turer.

Høyden i innerteltet er som nevnt en utfordring, men om man er komfortabel med å ligge, eller ikke er høyere enn 1.70, bør ikke dette by på store problemer.

Dersom Helsport ordner opp i problemet med å stramme ytterduken på kortsiden, blir det lite å utsette på dette teltet, som det er lett å bli glad i.

Advertisements

4 thoughts on “TEST: Et år med Helsport Ringstind Superlight 1-2

  1. Jeg har akkurat samme gode erfaringen, og beholdt Ringstind-teltet i fem sesonger før alder og helse krevde mer plass og komfort. Likevel vil jeg si at mine 180 cm og en berner sennen kløvhund, middels stor tispe, har hatt det fint i Ringstind. Vi klarte å få inn både mann, hund, storsekk og kløv uten å plages. Fortsatt irriterer det meg at Falketind 2 Camp som ble avløser veier 1,5 kg mer og fyller adskillig mer i sekken. Man kan ikke bare ha ett telt, så jeg har Trollspiret 2 til vinterbruk. Prosjektet blir nok å spare til et nytt, men litt større SL-telt igjen for 3-sesongersbruk.

    1. Takk for Kommentar her også, Jan Roar! Du skriver at «man kan ikke bare ha ett telt», men det er det jeg har gått for nå. Har brukt Hilleberg Soulo gjennom sommeren. Den veier totalt 2,2 kg, som er mer enn dobbelt så mye som Ringstind, men det synes jeg går helt fint. Når vinteren kommer, har jeg dessuten et veldig lett vintertelt. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s