Årets høydepunkter

Når jeg tenker på 2018 som friluftsår, er det med en oppfatning av at det ble nokså inaktivt for min del. Men når jeg blar gjennom bloggen, innser jeg raskt at dette er en sannhet med modifikasjoner. For selv om det ble færre utenetter i år enn tidligere (11, for å være nøyaktig), har jeg hatt mange gode stunder i det fri. Her er noen av dem.

Januar

Jeg hadde bare såvidt begynt å snuse på vinterfriluftslivet da jeg labbet innover dalen ved Gullingen i Suldal, utstyrt med tarp, sovepose, liggeunderlag og reinsdyrskinn. Å sove utendørs uten telt, med satellitter og stjerneskudd farende over den iskalde himmelen over meg, var utvilsomt et av årets største øyeblikk. I løpet av natta skya det til, og kvikksølvet krøp oppover fra 14 til 5 kuldegrader og snøfall.

DSC02503
Suldal i januar.

Februar

Dette var måneden da jeg for alvor begynte å interessere meg for isfiske. Og interessen, den har blitt med videre. Nettopp fordi det ble fangst. Å ligge på isen på denne måten og følge med ned i hullet, eller høre det ringe i ei bjelle på ei av pilkestikkene er noe helt utenom det vanlige. Min første ørret tok jeg på Mosvatnet i Suldal.

DSC02570
Suldal i februar.

Mars

I og med at det ble en usedvanlig kald vinter her på Haugalandet, takket være Sibir-kulden, oppsto det i 2018 rikelig med muligheter for vinterfriluftsliv også på hjemlige trakter. Dette benyttet jeg meg virkelig av, og foruten dagsturer på isfiske og kvelder rundt bålet, ble det en overnatting på Haugesunds tak.

DSC02669
Haugesund i mars.

April

Denne måneden begynte vinteren endelig å slippe taket, og vi fikk midtveis inn i april en real smak av sommer. Morten og jeg benyttet derfor anledningen til å sikre oss ei utenatt i Sveio uten telt, og pakket med oss hver vår tarp for en tur bestående av både fiske og bålkos.

DSC02845
Sveio i april.

Mai

Også i mai fikk vi fine dager, og det var vel strengt tatt her den uvanlig lange og varme sommeren begynte. Det markerte jeg med ei natt ved Vigdarvatnet i Sveio. Det var deilig å endelig kjenne ordentlig sommervarme i neseborene, og teltnatta ble av det riktig så behagelige slaget. Krossneset, hvor jeg rigget til teltet, var utrolig fint, og hit skal jeg definitivt tilbake.

DSC03033
Sveio i mai.

Juli

Juni måned fløy forbi uten de store sprellene på friluftsfronten. Delvis fordi vi hadde oss et par uker i Thailand, men også fordi det på dette tidspunktet var blitt så tørt i naturen, at jeg hadde begrenset med muligheter for bruk av både bål og stormkjøkken. I juli hadde det fortsatt ikke kommet nevneverdig med nedbør, men lengselen etter å overnatte ute ble for stor, og jeg søkte derfor til Etnefjellene og Høylandsvatnet. Dette ble første overnattingen i mitt nye Hilleberg Soulo-telt, som levde opp til forventningene, og vel så det. Jeg har ennå til gode å bruke det vinterstid, og her tenker jeg at starten på 2019 blir et helt naturlig valg.

DSC03198
Etne i juli.

August

Denne måneden ble det med ett plutselig høst. I hvert fall i fjellet. Da jeg parkerte bilen ved Ulevå langs E 134 over Haukelifjell, viste ikke termometeret mer enn ti varmegrader, og det skulle bli betraktelig kaldere lenger oppe i høyden. Etter en lang, tørr sommer var det bare deilig å måtte kle seg mot regn og kulde, og det å ligge inne i teltet og høre vinden ule utenfor, var noe jeg virkelig hadde savnet.

DSC03363
Vinje i august.

September

Det var blitt høst, og endelig tid for jakt. Det er ikke blitt den helt store uttellingen så langt denne sesongen, men jeg rakk noen ender før den delen av sesongen var over. På nyåret håper jeg å få tid til litt rypejakt. I september hadde jeg for første gang Christina med meg på andejakt. Hun er, som meg, utvalgsleder i Haugesund og Omegn Jeger- og Fiskerforening, og vi fikk oss en herlig kveld ved Vormedalsvatnet, til tross for at fangsten uteble.

DSC03389
Karmøy i september.

Oktober

Fordi Morten og jeg jobber såpass forskjellige tider, er det ofte vanskelig å få til overnattingsturer i lag. Vi hadde derfor hatt lørdag 13. oktober ringet ut i kalenderen i flere uker idet vi parkerte bilen og labbet oppover fjellsida mot Heiavatnet i Suldal. Selv ikke kraftig vind og usannsynlige mengder med regn kunne stoppe oss. Det ble ei «innehelg», hvor vi knapt beveget oss utafor teltet. Men det var ren kvalitet, med god mat, kortspill og mye tid til å prate. Et minne som ikke forsvinner med det første.

DSC03564
Suldal i oktober.

Desember

November ble en travel måned på mange fronter, og jeg tok meg ikke tid til nevneverdig mye friluftsliv. Jeg hadde derfor abstinenser da Morten og jeg omsider fikk oss en kveld ved Førlandsvatnet nord i Haugesund i desember, med bål og gløgg under stjerneklar himmel. En magisk opplevelse i hjemlige trakter.

DSC03621
Haugesund i desember.

2018 ble altså et mindre aktivt år enn jeg hadde håpet på, men jeg tar likevel med meg rikelig med gode opplevelser også fra dette året. Jeg ser fram til et nytt år med nye muligheter, og håper du blir med videre på reisen.

Takk for følget i 2018. Velkommen på tur i 2019.

Marius Amdal Haugen, Haugesund 31. desember

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s