En dag i naturens eget kjøkken

Gode råvarer er alltid stas. Særlig når man har fanget eller høstet dem selv.

For eksempel har de siste ukers laksefiske resultert i en rekke nydelige middager.

Torsdag er det ørretfiske som gjelder. Men idet Morten og jeg vender nesene hjemover, har vi forsynt oss med flere lekre råvarer enn som så.

Vi begynner ved et Sveio-vann hvor jeg flere ganger tidligere har vært på isfiske vinterstid. Denne morgenen er det imidlertid ikke mye som minner om vinter.

DSC04033.JPG
Morten prøver fiskelykken.

Sola skinner, og en jevn sønnavind gjør bare godt i varmen.

Fisken virker ikke nevneverdig sulten, men i løpet av en times tid med ivrig fiske, har Morten mistet en flott fisk, og jeg har fått på land en betraktelig mindre.

Det er ingen ting å spare på, og vi fyrer like godt opp stormkjøkkenet.

DSC04051.JPG
Snaddermat.

Stort ferskere blir det ikke. Bare minutter etter at den vesle ørretkroppen jaget en spinner i det grumsete vannet, ligger den gjennomstekt i steikepanna.

Jeg har ikke mer enn rukket å gjøre Morten oppmerksom på at maten er ferdig, for han kommer gående med tilbehør til det enkle måltidet.

BB65B57A-8996-4B6F-A2C4-1D1EFE54D19B-2.jpg
Perfekt til syltetøy.

 

I en kopp har han sanket tyttebær, og i mangel på sukker har han sikret seg noen blåbær for sødmens skyld. Dette blir herlig syltetøy til lunsjen.

Vi blir sittende og nyte de gode smakene, og avslutter måltidet med en kopp kaffe.

DSC04035.JPG
Obligatorisk.

Mette blir vi imidlertid ikke, og etter utallige kast med stengene, bestemmer vi oss for å kjøre videre nordover i Sveio – til favorittvannet mitt.

Her er Morten nokså rask med å sikre seg en noe større ørret enn den jeg fikk, og heller ikke her går det mange minuttene før den ligger på panna.

DSC04057.JPG
Det velkjente fangst-smilet.

Også her blir det et par kopper kaffe, før vi trekker oppover mot bilen i 15-tida.

Vi tar en liten omvei, for å se etter kantareller på den fuktige skogbunnen.

Og vi lykkes. Vi plukker med oss en håndfull av skogens gull, og lar resten stå til senere.

DSC04065.JPG
Nydelige kantareller.

Vi drar hjemover med en god følelse. En følelse av å gjøre nytte av det naturen har å by på. En følelse av å være selvforsynte – om enn bare i noen timer.

Takk for en herlig tur, Morten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s