En kortreist smak av villmark

Det er ikke ofte friluftslivet i Tysvær innebærer overnatting for min del. Jeg besøker jevnlig kommunen øst for Haugesund med både fiskestang og stormkjøkken, men teltet blir stort sett med til andre områder. Fram til nå.

Det er lørdag, og Vegard og jeg er klare for tur. Utrolig klare, faktisk. For det første er det blitt ei stund siden vi har vært på tur i lag, og for det andre er dette årets første telttur.

Den har vi lagt til Storavatnet/Gåsavatnet i Tysvær.

Varg og Vegard finner raskt tonen.

Jeg har vært så heldig å få låne med meg den finske lapphunden Varg, noe som gjør turen ekstra trivelig. Vi parkerer ved Sandbekken leirplass, og begynner ferden innover skogen på en gammel, delvis gjengrodd traktorvei.

Det er luksus å ta seg fram på slikt underlag.

Varg viser vei.

På grunn av de siste ukers vinterkulde, og et lokk av is på Storavatnet inne ved Sandbekken, lar vi fiskestengene ligge i bilen. Dette gjør det enklere å finne et sted å slå opp teltet for natta, da vi ikke lenger er avhengige av nærhet til vann.

Etter en times gange bestemmer vi oss for å tilbringe natta på en beskjeden fjelltopp omgitt av høye furutrær, et sted mellom Storavatnet og Gåsavatnet.

Et uvanlig valg av leirplass for undertegnede.

Hit går det ingen sti, kun smale tråkk fra hjort og rådyr. Dette, kombinert med det faktum at vi ikke kan se hus eller vei herfra, gir en ordentlig smak av villmark.

Det første vi gjør, er å slå opp teltet og klargjøre leiren.

Vegard hogger ved.

Vegard og jeg samler inn døde furutrær med ordentlig tyrived inne i kjernen. Vi bruker en times tid på dette arbeidet, han med øks og jeg med sag. Denne innsatsen får vi betalt for seinere på kvelden. Det har vi fått erfart tidligere.

Ei håndsag kommer godt med.

Det går ikke lange tida før mørket melder sin ankomst, og vi rigger til bålet med litt tennved og et par kubber vi har med hjemmefra. Når det er såpass vått i terrenget som det er nå, er dette et godt utgangspunkt for bålfyring.

Nyter roen ved bålet. Foto: Vegard Hjelmervik

Vi åpner hver vår boks med øl, og begynner på matlagingen. Jeg har tatt ansvar for frokosten neste dag, så min rolle i forbindelse med middagen denne kvelden, er begrenset til å steike bacon. Vegard disker opp med pasta carbonara laget fra bunn av. Det blir et herremåltid.

Luksusmat ved bålet!

Vi gjentar flere ganger hvor heldige vi er. Som får sitte her, en kort spasertur fra sivilisasjonen, og spise nydelig mat under et skydekke som etter hvert sprekker opp og avslører en nydelig stjernehimmel.

Varg ser litt sulten ut, og klarer å sjarmere seg til en baconbit.

Veden vi har samlet inn, brenner bedre enn vi hadde våget å håpe på. Derfor trenger vi ikke jakke for å holde varmen. En ullgenser er mer enn nok.

Slik blir vi sittende og prate, mens vi nyter noen bokser med øl. Hodet treffer puta i 23-tida. Til en forandring blir ikke søvnen så aller verst her ute.

Trolsk stemning.

I 08-tida står vi opp til en magisk morgen. Sollyset er i ferd med å tvinge seg gjennom tåkeskyene som har kommet sigende i løpet av natta. Stillheten dominerer, og den eneste lyden vi hører er bekken mellom Gåsavatnet og Storavatnet.

Vi starter dagen med et par kopper kaffe. De er ikke vanskelige å nyte i slike omgivelser.

Ingenting er som morgenkaffe i utendørs. Foto: Vegard Hjelmervik

Vi har en tendens til å droppe frokosten på slike korte turer, fordi det er så godt å pakke sammen og komme seg av gårde, men denne gang har vi det ikke travelt. Dessuten skylder jeg Vegard et måltid.

Dermed fyrer jeg opp Jetboil-en, og steiker egg og bacon til oss begge. Kombinert med ordentlig grovbrød, gir det et godt grunnlag for hjemturen.

En god start på dagen!

Med god mat og noen kopper kaffe i magen, setter vi kurs for bilen. Varg viser vei med en beundringsverdig energi, men idet vi når fram og han legger seg i baksetet, sovner han.

Friluftslivet krever litt av oss alle.

Tusen takk for en super tur, Vegard! Og takk for følget, kjære leser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s